Pääsivu

Kurssit

Nuket

Tarvikkeet

Nukkeateljee

Yhteystiedot

 

 

Olen lopettanut kaupparekisteriin merkityn yritykseni 31.12.2010 ja jäänyt eläkkeelle. Otan korjattavaksi nukkeja vain hätätilanteessa.

Nukkejen tunnistaminen ja arviointi on edelleen ilmaista. Käy näyttämässä nukkeasi tai lähetä kuva sähköpostissa yhteystietosivulla olevaan osoitteeseen.

Olen muuttanut Tampereelle 1.11.2012. Puhelinnumero on edelleen sama 040-7021470.

 Jokaisella nukella on oma elinkaarensa. Hyvin hoidettu nukkelapsi elää useimmiten pitempään ja huonosti kohdeltu nukke joutuu tiensä päähän jo hyvin nuorena.

Samalla tavalla kuin ponnistelemme jonkun läheisen ihmisen elinkaaren pidentämiseksi nauttiaksemme hänestä pidempään, voimme lisätä myös rakkaan nukkemme elämää.

 

Yleensä nukke on valmistettu tiettyyn tehtävään eli leikittäväksi. Lapsi tarvitsee nuken ystäväkseen, helliteltäväsi ja hoidettavaksi. Se voi joutua myös rajujen tunteenpurkausten kohteeksi. Se elää lapsen kanssa elämäänsä kunnes lapsi kypsyy eikä nukkea enää tarvita.

Tarpeeton, kulunut jopa rikkinäinen nukke heitetään yleensä roskikseen tai viimeistään pesänselvityksessä se lentää kaiken muun tarpeettoman kanssa kuormalavalle.
 

Nuket on kautta aikojen muotoiltu ajan esikuvien mukaan. Ne ovat meidän kulttuuriperintöämme. Voimme leikkiä niillä ja nauttia niiden kauneudesta. Olemme niiden ystäviä ja haluamme pelastaa ne.

Vanhojen nukkejen keräily on myös voimakkaasti noussut. Nukkejen keräily on postimerkkien ja rahojen jälkeen maailman kolmanneksi suosituin keräilyharrastus. Tällä tavalla nukkejen arvot myös nousevat ja ne kannattaa korjata.

Huonokuntoinenkin nukke voidaan korjata ja elvyttää jälleen eloon. Minulla on erityinen taipumus etsiä juuri niitä surkeimmassa tilassa olevia nukkeja. Korjaaminen on minulle ihana haaste. Ja uudelleen syntynyt nukkelapsi on kuin oma lapseni.


 

tNukkejen korjaaminen on myös vastuullista työtä. Nuken arvo voidaan väärillä materiaaleilla ja ylikorjaamisella myös turmella. Vanha kannattaa mieluummin säilyttää kuin korvata uudella esim. peruukki ja vaatteet. Nuken ei ole tarkoitus näyttää uudelta. Elämisen merkit saavat näkyä. Tarkoitus on pysäyttää nuken turmeltuminen. Nuken säilyttämisessä on omat niksinsä. Jos nukkekokoelmasi ei ole vitriinissä ja varsinkin jos perheessä tupakoidaan, peittyvät nuken kasvot ennen pitkää ohuella likakerroksella. Suojaamattomat peruukit keräävät pölyä siistimmissäkin kodeissa. Nuken päät kannattaa aina suojata jollakin hatulla tms.
 
 

Suurin haitta nukeille on lämpötilojen ja kosteuden voimakkaat vaihtelut. Nukke kannattaa suojata ennen kaikkea kuumuudelta, pölyltä ja voimakkaalta suoralta auringonvalolta.

Nuken korjaaminen ja restaurointi ovat kaksi eri asiaa. Korjaamisessa on tarkoitus saada nukke jälleen toimimaan, osia voidaan korvata jopa uusilla. Restauroinnissa yritetään palauttaa alkuperäinen tila, siis tila ennen turmeltumista juuri sellaisena kuin se oli. Korjatessa tarkoitus pyhittää keinot, mutta restauroinnissa pidetään tietty etiikka.

 

Nukkeateljee Leena Takalo suorittaa nukkejen arviointia, antaa ohjeita kotikorjaajille ja toimittaa korjausmateriaaleja. Työpajassamme korjataan myös omia ja asiakkaiden avuntarpeessa olevia nukkepotilaita ja annetaan ohjeita niiden hoidosta.

Kerran vuodessa järjestän viikon mittaisen korjausseminaarin, jonne asiakkaat voivat tuoda omia nukkejaan korjattavaksi. Korjaustarvikkeita löytyy työpajasta. Majoitus on ilmainen.

.